>Susanne Nielsen met Keramiek

>


Expositie Zaterdag 13 Maart tot en met 17 April 2010
Met deze expositie laat Susanne Nielsen graag haar recente keramisch werk zien.
Een keramiekstuk wordt voor een groot deel bepaald door het samenspel van de dragende vorm en de bewerkte oppervlakte ontstaan vanuit de intentie van de maker.
Handen vormen de klei en brengen er huid/ structuur/ dekoratie op aan, gestuurd door zowel de intentie als door het materiaal zelf, alsook door hun eigen(wijze) gevoel.
Het is een hele ontdekkingstocht geweest – en nog steeds – om hier haar eigen weg in te vinden. Een ontzettend plezierige reis waardoor zij veel over zowel keramiek als over haar intentie, geest en handen heb ontdekt.
Het uitgangspunt was (en is) een verlangen om vorm te geven aan wat in haar leeft. En wat dat nou precies was, heeft aan duidelijkheid gewonnen juist door het ontstaan van de vormen.

De natuur speelt een grote rol voor haar, vooral daar waar die in haar innerlijke natuur weerklank vindt .
Sfeer, kleur, klank, stilte, kracht, sierlijkheid, patronen, ritme, open vlakten, beschermende holten, zaden, bloemen, bomen, golven, een zachte bries, het aanraken van een mooie steen, van ruwe bast……
Die innerlijke weerklank is voorgevormd door de “klei” waar zij zelf uit “getrokken” werd, het glooiende rustige landschap van de Deense oostkust. Het is niet groots of opzienbarend, maar op zijn eigen rustige manier bijzonder, zij is er innig mee verbonden en in die verbondenheid schuilt een grootsheid van een andere orde. Het is geen heimwee, eerder een ander vorm van thuis-zijn.
Natuurgetrouw in de zin van “gelijk aan”, is haar keramiek niet, maar zij probeert wel op haar manier zich trouw aan de natuur te tonen, door te luisteren naar die innerlijke weerklank en door te zoeken naar vormen die deze “klank” weergeven.
Vazen, schalen, kelken zijn de dragende vormen waar zij steeds op terugkomt. Het zijn basale vormen die haar aan bloemen, zaden, vruchten doen denken. Aan de ontvangende, vruchtbare, voedende en ook vergankelijke krachten van de natuur. Vormen die aards en vrouwelijk van karakter zijn: rond, zacht, krachtig, sierlijk, ontvangend, omhullend, beschermend. Het zijn voor haar ook vormen die onlosmakelijk met keramiek, met aardewerk verbonden zijn. Vormen die bedoeld waren voor bewaren en opdienen van voedsel. Ook in vroege vormen van aardewerk voel/zie je soms met hoeveel aandacht ze gemaakt zijn. Een aandacht die ik ervaar als van een andere orde en waarde dan alleen een praktische. Het gaat haar vooral om die andere orde en waarde…..
De natuur bevat zoveel, zoveel moois en wonderlijks in zoveel kleine dingen en momenten, die ons voeden en verrijken en onze aandacht en waardering verdienen.
Susanne Nielsen probeert met haar keramiek en de aandacht die zij daarin legt haar waardering te uiten.
Zij nodigt u / jou uit om “met haar mee” te kijken.

Over camphuijsenart

Laat je inspireren en kijk mee in mijn atelier. Wil je daadwerkelijk een bezoek in mijn atelier brengen neem dan contact met mij op. Mijn atelier is vanaf 1 januari 2011 te vinden bij: Ambacht Ateliers Ambachtstraat 9 Atelier I 3732 CN De Bilt In de blog "Meekijken met Rita", post ik nieuwsberichtjes en uitleg over mijn schilder activiteiten. Werk in wording en dergelijke.
Dit bericht werd geplaatst in Kampen, Keramiek, Susanne Nielsen, Zaterdag 13 Maart tot en met 17 April 2010. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s