Delftsblauw meisje. En dan…?

Om in de agenda te zetten: Dit jaar is het, “Het jaar van Vermeer.”

Er is een oproep geweest aan kunstenaars om mee te doen en ik reageerde in Augustus.

Een nieuw televisieprogramma nu, begint in februari. Hoewel het vele mensen aan het werk heeft gezet. Is er een geselecteerde groep die in het programma kon meedoen.

Ook ik ben aan de slag gegaan. Maar ben zelf helaas niet in het programma terecht gekomen. Maar niet te lang getreurd, want ik heb me door de oproep wel laten inspireren. De laatste maanden kon ik het werk dat in november gereed kwam, niet tonen omdat iedere deelnemer zich verplichtte tot zwijgen, over de inhoud van het programma. Inmiddels is bekend maakt dat er een nieuw kunstprogramma komt en dat het te maken heeft met het werk van Vermeer.

Nadat de uitzendingen begonnen zijn die te maken hebben met mijn bezigheden, kan ik laten zien waar ik steeds zo druk mee was. Ook in de online expositie bij het programma zal het op enig moment, tussen het werk van alle 180+ vrije deelnemers te zien zijn.

Voor nu, noteer, 12 februari 2023

maxvandaag.nl

De Nieuwe Vermeer: verdwenen werken van grootmeester tot leven gebracht

Eerder al was ik geboeid door het werk van Vermeer, en maakte na een bezoek aan het museum in Delft het schilderij “Delftsblauw meisje”.

Toen in Februari vorig jaar was ik al eens bezig geweest met een uitdaging om een werk van vermeer als kleuren studie te verwerken. Zie afbeelding bovenaan deze Blog post.

Maar in augustus ben ik begonnen met het maken van een werk dat voldeed aan de instructies van de programma makers. Om daarna geheel begeestigd verder gegaan met het maken van mijn eigen invulling van het onderwerp. En door mijn eigen werk te ontwikkelen in een serie die afgeleid werd van dit werk is dat het begin van een nieuw verhaal geworden.

Twee werken staan momenteel nog op de ezel en ik hoop deze binnen enkele weken ook gereed te krijgen.

Woerd vervolgd.

.

Advertentie
Geplaatst in Geen categorie | 1 reactie

Workshop Licht

Een groepje mensen heeft onder leiding van Rita het licht verkend.

Om in deze adventstijd op creatieve wijze eens stil staan bij licht, met verf, papier en lijm.

Buiten wordt eerder donker. Denk aan hoe het licht daarin opnieuw begint te groeien. We steken de kaarsen aan. Wat betekent dat, hoe voelt dat. Hoe geef je dat weer? Hoe is de verhouding licht en donker? Wat hebben de deelnemers beleefd in de studies? Tot welk uniek werkstuk leidde het?
Ieder was gevraagd om thuis tot een eigen advents werkstuk komen.
Hier kunnen jullie de studies en de resultaten zien. Één voor één, schilderijen waarin licht betekenis krijgt.

Voor de bezoeker
Ter overweging, kijk voel, en sta er eens bij stil.

Onderweg zijn
Waar op je pad is er licht
En als het ergens donker is zorgt “licht” dat je kunt zien waar je bent
En als je niet goed kunt zien, kan het ook voelbaar zijn.
Is er soms warmte?!
Of is donkerte warm en veilig en licht een overweldigende ruimte?
Of maakt het stil….
Kijk en beleef

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Twee opdrachten verder

Heerlijk dat twee opdrachten nu af zijn. Er is een redelijk groot formaat af, zo einde van het jaar zal ik het op mijn site zetten. Ik had in deze opdracht heerlijk de vrije hand. Maar waar de vrijheid to leidt moet ik nog gaan merken omdat het nog een poosje duurt voor het schilderij in andere handen gaat. Ik had van te voren geen idee hoeveel tijd het maken van dit schilderij zou nemen. Ik moest het ook nog helemaal bedenken.

Verder nog een kleine opdracht af, die voor iemands verjaardag gemaakt is. Daarna kan ik het ook in een album tonen. Ondertussen ben ik aan het onderzoeken hoe een schilder uit de oude eeuw kon leven en denken. In aansluiting op mijn voor vaderen die ook uit de gouden eeuw kwamen is het een inlevingsvermogen dat ik aan het oefenen ben. .Hoe leefde men hoe was die tijd en hoe benaderden schilders hun leefomgeving. En as ik dan voor mijzelf een beeld gevormd heb kan ik aan een werkstuk beginnen om te verwerken wat ik leer en ontdek.

Woensdag maar eens een uitstapje ergens in Nederland doen om in de voetsporen van schilders uit het verleden te doen. Het kan en we gaan het dan doen. Ik weet nog hoe het was in het oude Rome vaan het verleden door de hedendaagse situatie kon doorschemeren. Ik vond dat fascinerend. Eerder eens stapte ik de Geertekerk binnen en werd me terwijl ik mijn voeten op de grijze tegels zette bewust van het feit dan velen die ik nooit kan kennen mij waren voorgegaan. En toch was hun aanwezigheid toen, voor mij voelbaar. Wonderlijk.

En wanneer eindelijk het bestelde canvas er is kan ik aan opdracht drie beginnen, met zeer speciale wensen van de opdracht geefster. Hoe verbind ik me gevoelsmatig zodanig met het onderwerp dat het me positief inspireert en ik dan ook de cliënt kan tevreden stellen. Een weer hee andere uitdaging staat me te wachten.

Ondertussen zijn anderen aan het nadenken of ze een actie in een buurt in onze omgeving willen financieren voor een deel. De gemeente heeft al ja gezegd. Nu nog met de contactpersoon van de groenvoorziening spreken om onze gedachten te delen over de beste invulling van een groenstrook in de buurt waar ik kan gaan werken aan een project dat voor mij een giga uitdaging is. Later volgen wel updates.

En afwachten maar weer wat dan de kleuren van mijn palet zullen zijn.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Tekenen en schetsen

De Glimworm, Voorblad van verenigingsuitgave

Tekenen heb ik eigenlijk altijd al gedaan. Ook maakte ik illustraties voor diverse verenigingsbladen. En tijdens mijn werk in de thuisbegeleiding gebruikte ik het als instrument om in contact te komen met een patiënt / cliënt. Of om iemand tot creativiteit te stimuleren en ook wel om het als communicatiemiddel te gebruiken als spreken een probleem was. Maar ik heb het een tijdje weinig aandacht gegeven in mijn collectie omdat schilderen zo op de voorgrond kwam te staan en ik er een atelier voor nodig had, om beter te kunnen werken.

Maar tekenen kan eigenlijk op allerlei soort plekken. Met een tekenblok op schoot, in school, waar ik vrijwilligerswerk was gaan doen in 2019. Of buiten tijdens een vakantie, of in mijn tuin of gewoon op de bank of aan een tafel. Ik herinner me ook de belangrijke keer toen ik “Picasso” zat te tekenen in zweden. Een klein terriër hondje, dat op een klein schetsblokje terechtkwam. Ik weet niet eens meer of de tekening afkwam, of waar hij terecht kwam. Misschien bij de Zweedse vriendinnen, wat het was aanleiding voor de kunstenares, partner van mijn gastvrouw, om me aan het schilderen te zetten. Ze maakte een grote tafel vrij, gaf me een groot vel papier en allerlei materiaal en verf en daar ging ik. Ik ging schilderen en besloot er nooit meer mee te stoppen. Of het op een laag pitje te zetten. Ik “kwam uit de verf” en vond mijn medium (terug) dat ik nodig heb om mijn indrukken te verbeelden.

Maar,… net heb ik een tekening die ik gisteren maakte geüpload en realiseerde me dat ik er nog meer had gemaakt de afgelopen tijd die toch de moeite waard zijn om te delen. Spielereien met pastel en kleurpotloden in pasteltinten.

En dan niet te vergeten, de vele portretten die ik op school maakte, die ik helaas niet  kan delen om privacy-redenen.

En dan waren er de portretten die ik in de laatste twee jaar, tijdens het vertoeven op aangewezen werkplekken bij de zorginstelling waar ik 20 jaar werkte als Thuisbegeleider, maakte waren kostbare schetsen in relatie tot de geportretteerde. Iemand vroeg zelfs specifiek om een tekening die gebruikt moest worden bij haar uitvaart in de toekomst. Zij was in de instelling wegens psychiatrische en somatische klachten. Dus ik kon me er van alles bij voorstellen, maar de ware betekenis voor haar er niet bij doorgronden.

En ik merkte dat het voor mensen die ik ontmoette ook aanleiding was tot het vragen om (portret0opdrachten, of iets in die sfeer. Dus, het blijft een actief onderdeel van mijn maaksels.

Nu voor een nieuwe opdracht wil ik tekenen gebruiken om wat te “brainstormen” over de mogelijke uitvoering van het werk. En om mijn creatieve proces voor een schilderij te prikkelen. Tekenen is dus iets wat ik altijd heb gedaan en zal blijven doen. Een paar maanden geleden bestelde ik een doos pastelpotloden, waar ik eigenlijk nog nooit eerder mee gewerkt had. En deze ga ik de komende tijd ook nog maar eens wat meer benutten.

Een paar werken heb ik nu in de galerie “tekeningen” gezet. Ik hoop dat de be-kijkers van de pagina er ook plezier aan beleven.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Ontdekkingen in mijn geschiedenis

De schilders Camphuysen

De afgelopen maanden ben in heerlijk in de boeken gedoken, ik las veel over mijn geschiedenis in het algemeen. En leerde en ontdekte veel. Heerlijk om de smaak van lezen weer te pakken te hebben. En de rust in mijn hoofd.

Aldoende stuitte ik ook op wat citaten over een mogelijke voorvader. Ik was daar jaren geleden al eens mee bezig geweest, omdat ik had horen vertellen dat ik een dominee dichter schilder onder mijn vooruders had Dat is al weer wat jaren geleden dat ik daar mee bezig was. Maar nu las ik heel ergens anders iets, waardoor in verwezen werd naar een proefschrift over dezelfde man, uit 1889. Ik ging googlen en werd op nog een ander spoor gezet. Iemand had ooit iets geschreven over de landschapsschilder Camphuijsen. Naar bleek een neef van dezelfde. Ik kreeg beide boeken op de deurmat. en de leeshonger en speurtocht ging verder. Ik had niet één schilderende voorvader, (ik vermoedde wel iets van nog een zoon. Maar een heel gezelschap van familieleden. Ik vond online nog een boek over de “schilders Camphuysen” Ik printte het oude document uit en las van alles wat me verraste.

Er was een Govert Rafaelsz. Camphuysen, een een Gover Dirksz Camphuysen, een Jochem (Joachim) Goveartsz. Camphuysen, Een Rafael Govertsz. En mogelijk nog een andere Dirksz, maar daar vond men geen werk terug. En een Jan Kamphuysen, (de naam Jan is van mijn vader en zijn vader en grootvader), dus een bekende naam in de familie. Maar een bewezen connectie was er niet gevonden. Maakt niet uit. Er werd veel gewerkt vanuit Amsterdam, na een start in Gorkum. En Govert is zelfs naar Zweden gegaan. In de loop der eeuwen doken er nu en dan diverse schilderijen op. Omdat niet allen hun voornamen opschreven werden de schilderijen aan één van hen toegeschreven en vogelden Kunsthistorici uit dat het toch anders moest zijn. De schilder Aert van Neer, trok met hen op en trouwde een Camphuijsen, zus van een van de schilders.

Tot mijn grote plezier vond ik online allemaal schilderijen met zekere en onzekere herkomst van één van de camphuysens. Ik heb veel plezier gehad in het ontdekken van deze werken en het lezen over de vastgelegde geschiedenis. Ik ben er trots op “een Camphuijsen” te zijn. Zo leuk.

Ik ga de afbeeldingen die op veilingen waren of die in musea zijn aangetroffen. Onder andere in St. Petersburg, waar ik geweest ben en er volgens mij één zag bij de afdeling Nederlandse schilders. Ik wist toen nog niet dat er zo veel waren. Mijn aangetrokken zijn door Scandinavië, vind ik extra leuk als ik nu leerde dat een van hen schilderde in opdracht van het Zweedse koningshuis.

Ik had een aantal jaar geleden in Amerika een nu levens familielid gevonden die ook schildert: Les Camphuysen. Wij hebben wel eens wat contact gehad en wat gedeeld over ons eigen werk.

Maar als ik nu in de zoekbalk Camphuijsen typ of Camphuysen, vind ik mijn eigen werk onder dat van deze voorouders. Mede Amsterdammers voor een deel van hun leven. Heel leuk dat internet, zo kun je nog eens wat ontdekken.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Solo-expositie in Zeist

Binnenbos Zeist te Kerckebosch

Hoog Kanje 186 | 3708 DL | Zeist

Van juni tot en met augustus is er een solo-expositie van Rita Camphuijsen te zien in het Binnenbos. Uit haar gevarieerde collectie heeft zij gekozen voor het thema muzikanten en dieren.

De overeenkomst hier is dat allen hun wortels hebben in verschillende culturen en dat ze sterk individuele kenmerken hebben. Het is het innerlijke motief wat uit elk individu spreekt dat Rita inspireerden tot een uniek portret. Zoals bij de Gorilla’s er een eenheid is tussen moeder en kind, en ze toch ieder de aandacht op iets anders gericht hebben. Veel van haar werk is realistisch, waarbij de penseelstreek ook het karakter bepaalt van het beeld dat naar voren gebracht word. En bijvoorbeeld is bij de muzikanten uit Kaapstad sporen van geschiedenis dragen in hun outfit en de rotstekeningen op de achtergrond zoals ze die aantrof in Afrika. 

Camphuijsen Art’s Atelier is in de Bilt: https://www.ambachtateliers.nl/portfolio/rita-camphuijsen/

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Updates in Camphuijsen Art’s atelier

Ongeveer twee jaar na alle Corona beperkende maatregelen gaat de kunstroute in de Bilt eindelijk weer van start.

Het schilderen gaat ondertussen gestaag verder. En anders wel het brainstormen over een mogelijk project in de toekomst aan een buitenmuur. Daar is nog onzekerheid over, maar in het atelier ben ik bezig met een schets in olieverf van een voorstelling die in een aangepaste versie in de buitenomgeving gerealiseerd zou kunnen worden. Is er buiten ruimte voor kunst? In dit geval zijn het buurtbewoners de nu moeten instemmen voor “streetart” in hun buurt. Cross your fingers. Het zou een uitdaging zijn om hier aan te mogen werken.

Kom in het atelier om de updates te zien. De oorlog die mij raakt en waar ik onder de indruk ben geraakt van direct betrokkenen en de stem van de mens die het goede wil doen.

En zoals ik eerder schreef, is het met olieverf aanraken van de beleving van de natuur, die innerlijke rust kan geven. Naar ik hoop, ook voor de kijker.

Er zullen ook drie werken te zien zijn, geïnspireerd op “de poort” de betekenis van een doorgang of opening is iets waar ik via drie invalshoeken bij stil stond.

Tot ziens in mijn atelier

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Kunstroute in de Bilt mei 21 & 22 2022

Binnenkort is de jaarlijkse kunstroute in de Bilt weer een feit. In AmbachtAteliers zijn de voorbereidingen ook al gaande. De verschillende studio’s maken zich klaar voor het ontvangen van bezoek. Laten we hopen op mooi weer. Kunstenaar zijn is vaak een zaak van alleen en gepassioneerd doorwerken, om de resultaten onder het publiek te brengen is niet een dagelijks gebeuren. Het openstellen van het atelier, tijdens de kunstroute, is een mooie gelegenheid om in contact te komen met publiek. Ik herinner mij leuke en waardevolle ontmoetingen met spannende vragen en reacties op mijn werk. Ik kijk er steeds met een prettig gevoel op terug.

Ik hoop ook tijdens de komende open dagen dat het weer ons gunstig gezind is en met op de fiets stapt of met de benenwagen de route onderzoekt in de Bilt. (In onze studio’s kunnen ook rolstoelers binnenkomen.) Zij het dat het natuurlijk allemaal als het druk is, wat krap zal zijn. Maar het mag de pret niet drukken.

RoadTV heeft een aansprekende video gemaakt ter introductie van de kunstenaars en de locaties.

Bekijk hier de video over de kunstroute mei 2022

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Drie poorten

Een doorgang.

Het begon in oktober 2021, toen ik op een dag, tijdens een gezellige wandeling met mijn vriendin, getroffen werd door de ervaring, met een tunnel. Ik realiseerde mij een zekere spanning toen ik van doorgang naar uitgang liep. De tijd erna werd ik me bewust van de vele benaderingen die mogelijk zijn bij het begrip doorgang. Mensen geven elkaar in de ene situatie een opening of juist niet, om elkaar toe te laten, te ontmoeten. Maar soms, trekt men zich terug, of vind het veiliger buiten te blijven. Anderen ervaren in hun leven een soort geslotenheid in de binnenwereld, terwijl er van binnen iets is, waar je toch eens mee je mee naar buiten moet komen, of wilt komen. Om deel te nemen aan het leven met dat speciale gevoel in jezelf.

Zo werd de doorgang, een onderwerp waar ik eens bij stil ging staan. Tijdens mij studie tijd
al, heb ik eens met een mede studente allemaal voordeuren gefotografeerd. Nu was ik naar
aanleiding van een de jaarlijkse coming-out day op het idee gekomen, om mijn beleving van
het lopen door die tunnel naar voren te halen. Ik had drie gelijke doeken die ik kon gebruiken
en moest ze voorbereiden om ze klaar te maken om te beschilderen. Al werkend dat ik aan
gebeurtenissen en ervaringen van mijzelf en aan de verhalen die ik hoorde van anderen. En
mijmerde over de diepere essentie ervan. En zo ontstond deze miniserie. Begonnen in
oktober, kreeg het derde doek kreeg vier maanden later, van mij een laatste penseelstreek.
Graag wil ik ze samen exposeren, en dan op een plek waar men de ruimte en tijd heeft om ze
rustig te bekijken en er bij stil te staan..

Drie doorgangen

Ik heb me gefocust op een aantal aspecten. Binnen, buiten, doorgaan, uitkomen,
afgeslotenheid en ruimte. De ideeën ontstonden uit het in gesprek zijn met anderen En het
prikkelde mij, om er op te reflecteren.
Ik wil de kijker uitnodigen, door het beschouwen er betekenis in te vinden. Misschien geeft
het inzicht. Hoe treed je zélf de wereld tegemoet? Hoe ga je er mee om als er aan je deur
wordt geklopt? Een opening: Of.. je blijft gewoon dralen voor de doorgang en staat er slechts
een moment bij stil. Alle drie handelen ze over belevingswereld. Van verschillende kanten
bekeken kan de kijker zich verplaatsen in het schilderij vanuit de eigen belevingswereld en
zich voorstellen hoe deze zich verhoud tot de belevingswereld van de ander, wanneer zij
elkaar kunnen ontmoeten. Ieder kan er een eigen emotie bij hebben, of verklaring aan geven.
Natuurlijk ben ik bij het schilderen wel uit gegaan van mijn eigen ervaring en heb er mij een
voorstelling van gemaakt. Ik hoop er anderen mee aan te spreken en dat het weer verhalen
creëert, of helpt bij het zich bewust worden van betekenisvolle aspecten.

Drie situaties waar er sprake is van een opening

Schilderij figuur 1: Coming out


Er is altijd licht aan het eind van de tunnel
Door op het licht af te lopen, zie ik waarheen ik moet gaan
Ik wil, en ga, steeds zekerder, in mijn eerst wankele pas.
Met de vraag die hoop geeft.
Is daar een uitweg?
Het is het enige dat ik kan en wil doen.
Doorgaan en ik kom er uit.


Schilderij figuur 2: Opening

En toen raakten we in gesprek en hoorde ik opeen een andere kant van het verhaal. Ik
realiseerde me, dat mijn ervaring beperkt was tot hoe ik het tot dan toe steeds had gezien. En
dat ik dan zie, wanneer een situatie van verschillende kanten aangevlogen wordt, er opeens
ruimte ontstaat en een nieuw perspectief. Met een besef, dat er een opening was geschapen.

Schilderij figuur 3: Entree belet

Toen ik bevraagd werd over vroeger, haalde ik herinneringen op. Werd ik uitgedaagd om te
vertellen. En ik begreep, dat ik te maken had gehad met geslotenheid. Mijn vragen vonden
geen antwoord, totdat ik leerde niet meer te vragen. Er was afleiding genoeg tussen ons, daar
werd ik wel op gewezen. Maar wat.. al ik wel een manier had geweten om de doorgang te
openen? Wat waar en hoe?


Deze schilderijen zijn te vinden in de galerie: Diverse schilderijen

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De doorgang

Een doorgang. Een onderwerp waar ik eens eens bij stil ging staan. Ik dacht aan gebeurtenissen en ervaringen en aan de verhalen die ik hoorde van anderen. En zo ontstond deze miniserie. De derde kreeg van mij vandaag een laatste penseelstreek. Nu nog een expositie gelegenheid zoeken.

Op een dag werd ik tijdens een gezellige wandeling met mijn vriendin, getroffen door de ervaring, toen ik door een gang van doorgang naar uitgang liep. De tijd erna werd ik me bewust van de vele benaderingen die mogelijk zijn bij het begrip doorgang. Mensen geven elkaar soms een opening of juist niet, om bij elkaar naar binnen te komen. Of men blijft in goede gemoede, of misschien veilig, aan de buitenkant. Anderen ervaren in hun leven een soort geslotenheid in de binnenwereld, waarmee je mee naar buiten moet komen, of wilt komen. 

Ik heb me eens spontaan gefocust op een aantal aspecten. De aanleidingen ontstonden bij het in gesprek zijn met anderen  En het idee ontstond dan bij mij, om er op te reflecteren. En ik hoop dat het een ander die het ziet ook weer een eigen verhaal uit laat onstaan. Of.. je blijft gewoon dralen voor de doorgang en staat er een moment bij stil.

Deze schilderijen zijn te vinden in de galerie: Diverse schilderijen op mijn website www.camphuijsen-art.nl

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen